News

Verzeker je huispersoneel

Wanneer je huispersoneel in dienst neemt, ben je wettelijk verplicht om hen te verzekeren.
De verzekering ‘huispersoneel’ is een arbeidsongevallenverzekering die lichamelijke schade als gevolg van een ongeval vergoedt, terwijl er voor jou gewerkt wordt. Het gaat hierbij om ongevallen die zich voordoen in de professionele sfeer of op de normale weg van en naar de werkplek (jouw woning).

Waarom een fietsverzekering nemen?

Het is niet alleen belangrijk om je fiets te beschermen, maar ook jezelf. Raak je gewond bij een fietsongeval, dan kan je beroep doen op een bestuurdersverzekering voor de lichamelijke schade die je opgelopen hebt.
Bijstandsverzekering
Je kan ook een bijstandsverzekering afsluiten zodat je verzekerd bent wanneer je bijvoorbeeld een platte band of lege batterij hebt, je sleutels kwijt bent of het slachtoffer geworden bent van vandalisme of diefstal.

Hoe vervoer je je kind veilig in de auto?

Uit onderzoek blijkt dat 73% van de ouders kinderen tussen 0 en 4 jaar niet veilig meenemen in de wagen, en dat meestal zonder dat ze het doorhebben.
In principe ben je verplicht om een kinderzitje of zitverhoger te gebruiken tot 1,35 meter. Uiteraard zijn er verschillende gradaties in kinderzitjes. Een zitverhoger mag namelijk pas gebruikt worden vanaf wanneer je kind 22 kilo weegt en/of 1,25 meter lang is.

Hoelang is mijn rijbewijs nog geldig?

Papieren rijbewijs
Heb je nog een papieren rijbewijs? Dan blijft deze nog geldig tot 2033. Vanaf dan is een rijbewijs in bankkaartmodel verplicht.
Let wel op dat je problemen kan krijgen in het buitenland, met een papieren rijbewijs. Sommige autoverhuurkantoren aanvaarden geen oude Belgische rijbewijzen.
Ook wanneer je echt niet meer lijkt op de foto op je papieren rijbewijs, kan men dit in het buitenland weigeren. Het kan dus geen kwaad om reeds een nieuw rijbewijs aan te vragen.

Veiligheid in tunnels

Tunnels vormen cruciale infrastructuur voor transport, maar hun veiligheid is van essentieel belang. Strikte veiligheidsnormen en voortdurende monitoring worden ingezet om een veilige en efficiënte doorgang te waarborgen.

Sparen? We helpen je op weg!

Je wilt graag sparen, maar hoe pak je dat nu aan?
We geven je enkele nuttige tips:
1.   Maak een persoonlijke begroting
Maak eens een lijstje van al je inkomsten en uitgaven. Denk goed na over wat je wekelijks of maandelijks uitgeeft en over welke vaste kosten je hebt. Zo kun je zien of je eventueel ergens op kan besparen.
2.   Zorg voor een buffer
Er is altijd een mogelijkheid dat er onverwachte uitgaven komen opduiken. Zorg er altijd voor dat je ergens een reserve beschikbaar hebt.

Goed verzekerd voor (ver)bouwen?

Ga je bouwen of verbouwen, dan overweeg je best even een ABR-verzekering.
Een verzekering Alle Bouwplaats Risico’s beschermt je tegen schade op de werf, tegen diefstal, tegen schade aan derden enz.
Wat is gedekt door de ABR-verzekering?
De dekking binnen een ABR verzekering kan verschillen van verzekeraar tot verzekeraar. In het algemeen worden deze zaken gedekt:

Kan je makkelijk op vakantie met de elektrische auto?

Steeds meer mensen kopen een elektrische auto, maar kan je er ook zo makkelijk mee op reis vertrekken? Ja, door het groeiend aantal laadpalen wordt het wel makkelijker.
Laadpaalstress
Goed nieuws! Het aantal laadpalen richting het zuiden is de laatste tijd enorm verbeterd. Vooral Frankrijk heeft grote stappen gezet. Er treden echter nog enkele laadproblemen op in ons eigen land.

Tips om de autokeuring te overleven

Voorkom een boete
Zorg ervoor dat je op tijd naar de keuring gaat. Je moet 2 maand voor de vervaldatum die op je keuringsbewijs staat je wagen laten keuren.
Waar keuren?
Je kan je wagen laten keuren bij eender welk keuringscentrum. Maar kreeg je een rood keuringsbewijs, dan dien je je opnieuw aan te melden in hetzelfde centrum voor een nieuwe controle.
Welke documenten?
Controleer of je de volgende documenten op zak hebt voor de keuring:

Bescherm je woning en wagen tegen de koude

In de winter kunnen leidingen barsten, een lek in het dak opduiken, … . Om te voorkomen dat het winterweer schade berokkent aan je huis moet je beletten dat er warmte verloren gaat, dat er koudebruggen ontstaan en dat er vocht in je woning sluipt.
Laat nakijken of er een renovatie nodig is van je dak, de muren, ramen en deuren.
Warmte gaat vooral verloren via het dak. Is je dak wel goed geïsoleerd?
Hou de warmte binnen door ook de muren goed te isoleren. Ook is het aangewezen om de voorgevel te renoveren door thermische isolatie (aan de buitenkant).

Gouden tips voor wie aan pensioensparen doet

Pensioensparen, hoe haal je daar nu het maximum aan voordelen uit?
1.   Begin zo vroeg mogelijk
Je kan beginnen met pensioensparen vanaf 18 jaar, tot het jaar waarin je 64 wordt. Wil je dus maximaal profiteren? Begin dan zo vroeg mogelijk.

Wat zijn de voordelen van elektrisch rijden?

We horen je denken ‘een elektrische auto aankopen is duurder dan een gewone wagen’, maar dat compenseer je dan op andere vlakken.
Denk bijvoorbeeld aan de voordelen bij de éénmalige BIV en de jaarlijkse verkeersbelasting. Je hoeft in Vlaanderen namelijk geen BIV of verkeersbelasting te betalen en in Brussel en Wallonië kosten deze belastingen minder dan bij een klassieke diesel- of benzinemotor. Er zijn tevens kortingen op de autoverzekeringspremie voor energiezuinige wagens.
We zetten de voordelen nog even op een rijtje:

Niets te verbergen, wel te beschermen

Datingsites en -apps zijn populairder dan ooit. Er zijn echter heel wat valse profielen en het gevaar voor oplichting via een datingsite loert om de hoek. Oplichting via een datingsite is vooral gericht op de diefstal van geld en/of de diefstal van persoonlijke of bankgegevens.
Maar hoe bescherm je je nu tegen dergelijke oplichting?
We geven enkele praktische tips.

Vergeet de pre-ski niet!

Pre-ski zijn oefeningen of trainingen die je lichaam voorbereiden op de wintersport. Zo riskeer je minder skiblessures.
Extra gerust het sneeuwtapijt op
Een ongevallenverzekering, die je medische kosten vergoedt na een skiblessure, is zeker aangeraden en beschermt je ook wanneer je uitglijdt op gladde plekken.
Ook een familiale verzekering kan handig zijn, wanneer je schade veroorzaakt aan anderen. Dus bijvoorbeeld wanneer je tegen een andere skiër aan botst. Sla je per ongeluk een raam in met een van je skilatten, dan ben je hier ook mee geholpen.

Wat met een elektrische wagen in de winter?

De actieradius van een elektrische wagen is kleiner in de winter. Hoe komt dat?
De actieradius (of het maximaal aantal km dat een voertuig kan afleggen zonder te moeten opladen) kan in de winter 25% tot 30% kleiner zijn dan in de zomer. Dit heeft verschillende redenen.

Samen door het leven? De checklist.

Je bent van plan om te gaan samenwonen met je partner? Proficiat!
We geven je graag enkele tips mee waar je moet aan denken op vlak van verzekeringen:

Zo kom je goed verzekerd de winter door

Een slippertje met de wagen, een valpartij op de gladde stoep, bevroren leidingen, … . Het kan je allemaal overkomen tijdens de winter. Welke verzekeringen heb je nodig om je hiertegen te beschermen? Met deze tips zijn jouw verzekeringen 100% winterproof!
Goed verzekerd de baan op
Gladde wegen door rijm- of ijzelplekken en bladeren, de zon hangt laag en schittert op de weg, autoruiten zijn aangeslagen of bevroren. Allemaal zaken die gevaarlijk kunnen zijn in het verkeer.

Hoe veilig rijden in de winter?

Tijdens de winter verdient niet alleen je wagen extra aandacht, maar ook je rijstijl.
Zijn de wegen spekglad?
Dan laat je het best de wagen thuis, alsook jezelf.
Moet je echt de baan op? Pas dan je rijstijl volledig aan!
Hou steeds voldoende afstand van je voorganger.
Voorkom bruuske rembewegingen om slipgevaar te voorkomen.
Winterbanden?
Autobanden krijgen het hard te verduren in de winter en gaan de strijd aan met grip op de weg.

Is een ziekteverzekering verplicht?

Het antwoord is ja. Iedereen moet zich in België verplicht aansluiten bij een mutualiteit naar keuze of bij de Hulpkas voor Ziekte en Invaliditeitsverzekering (HZIV) om te kunnen genieten van het verzekeringssysteem voor de gezondheidszorg.
Wat doet een ziekenfonds?
Een ziekenfonds of mutualiteit zorgt voor de tussenkomst voor medische verzorging en uitkeringen (vb: wegens arbeidsongeschiktheid of zwangerschapsverlof).
Ze zorgen ook voor thuiszorgdiensten en uitlening van materiaal voor verzorging aan huis.

Ben jij verzekerd tegen pech onderweg?

Het is donker, het is slecht weer, het is gevaarlijk op de weg! Bovendien is het koud en dit kan ook nadelig zijn voor je wagen. Autopech loert dus om de hoek.
Is het niet interessant om na te denken over een verzekering ‘pechbijstand’?
Deze verzekering kan ervoor zorgen dat pechverhelping ter plaatse, het slepen van je voertuig bij panne of een ongeluk, een lekke band, een platte batterij, een vervangingswagen, diefstal, vandalisme, enz. verzekerd is.