De winter brengt kou, gladheid en mogelijke schade met zich mee, maar met een paar voorbereidingen houd je je woning veilig en comfortabel. Hier zijn de belangrijkste tips om je voor te bereiden:
News
Je kinderen zakgeld geven of niet?
Zakgeld geven aan je kind is een goede manier om het te leren omgaan met geld. Het helpt hen de waarde van geld te ontdekken, keuzes te maken en het concept van een budget te begrijpen. Je kind leert ook dat het soms moet sparen om later iets groters of belangrijkers te kunnen kopen dan bijvoorbeeld snoep.
5 redenen om voor een verzekeringsmakelaar te kiezen
Diverse beleggingsoplossingen:
Je makelaar biedt een breed scala aan mogelijkheden voor je spaargeld, afgestemd op je risicobereidheid en met opties op korte, middellange en lange termijn.
Fiscaal vriendelijk beleggen:
Beleggen via verzekeringsproducten kan fiscaal voordelig zijn, wat een interessante meerwaarde biedt.
Onafhankelijk advies:
Verplicht onderhoud en reiniging, ter preventie
Onderhoud van je verwarmingsketel
Het is wettelijk verplicht om je centrale verwarmingsinstallatie regelmatig te laten onderhouden, zowel voor particulieren als bedrijven. Centrale verwarmingsketels op gas (zoals aardgas, butaan, propaan) moeten om de twee jaar een onderhoudsbeurt krijgen.
Voor ketels op stookolie (mazout) of vaste brandstoffen (zoals hout, pellets, steenkool) is jaarlijks onderhoud verplicht. Regelmatig onderhoud is aan te raden, want een goed onderhouden ketel is veiliger en efficiënter.
Ben je verzekerd bij stormschade?
Stormschade kan grote impact hebben op je woning of auto. Als je schade hebt door een storm, is het belangrijk om snel actie te ondernemen om de schade goed en correct af te handelen. Hier zijn een aantal stappen die je kunt volgen:
Wat is stormschade?
Stormschade ontstaat wanneer een storm, meestal vanaf windkracht van 80-100 km/u, schade veroorzaakt aan eigendommen. De dekking voor stormschade kan per verzekeraar verschillen.
Wat is het verschil tussen tak21, tak23, tak26 en tak44?
Je hebt een financiële buffer om onverwachte kosten op te vangen, maar je wilt ook graag dat de rest van je spaargeld rendeert. Een optie is om te beleggen in levensverzekeringen zoals tak21, tak23, tak26 en tak44. Maar wat houden deze precies in? En wat zijn de verschillen tussen deze beleggingsopties?
Overstroming of wateroverlast. Wat met de verzekering?
Ben je slachtoffer van een overstroming? Lees hier dan verder over hoe je kunt handelen en hoe je brandverzekering en verzekeringsmakelaar je kunnen helpen.
Voorzorgsmaatregelen bij dreigende wateroverlast
Dreigt je woning of handelszaak onder water te lopen? Neem preventieve maatregelen met hulp van de brandweer of civiele bescherming. Breng kinderen, huisdieren, en voertuigen in veiligheid. Overweeg duurzame oplossingen zoals waterbestendige aanpassingen aan je woning als je in een overstroombaar gebied woont. Zorg ook voor batterijen voor het geval de stroom uitvalt.
Het gevaar van Koolmonoxide
Koolmonoxide (CO) staat bekend als een echte sluipmoordenaar. Je kunt het niet zien of ruiken, maar het inademen ervan kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Jaarlijks sterven mensen door koolmonoxidevergiftiging of belanden ze in het ziekenhuis.
Echter blijft koolmonoxidevergiftiging vaak onopgemerkt. De symptomen, zoals hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en braken, lijken vaak op die van griep. Een koolmonoxidemelder kan tijdig alarm slaan en zo je leven redden!
Ben je verzekerd als vrijwilliger?
Veel organisaties zijn wettelijk verplicht om een verzekering af te sluiten die hun vrijwilligers beschermt tegen zowel lichamelijke schade die ze oplopen tijdens hun activiteiten als de gevolgen van ongevallen die ze mogelijk zelf veroorzaken.
Als vrijwilliger kun je op twee manieren deelnemen aan activiteiten:
Individueel vrijwilligerswerk zonder organisatie
Als je als vrijwilliger werkt buiten een organisatie, bijvoorbeeld door een buurman te helpen met boodschappen of door alleenstaande senioren te bezoeken, geldt het volgende:
Werken in plaats van studeren. Wat breng je het best in orde?
Als je bent afgestudeerd of stopt met studeren en begint te werken, zijn er enkele belangrijke administratieve zaken die je moet regelen. Deze stappen zijn eenvoudig, maar cruciaal voor het opbouwen van een vangnet voor als je werkloos raakt.
Schrijf je in als werkzoekende
Ben je net afgestudeerd en kun je nog geen werk vinden? Of werk je slechts deeltijds? Schrijf je dan in als werkzoekende. Dit is essentieel om je sociale rechten, zoals het recht op een werkloosheidsuitkering, te behouden. Inschrijven kan bij de gewestelijke dienst voor arbeidsbemiddeling:
Veiligheid en gezondheid op de werkvloer
Veiligheid en gezondheid zijn permanente aandachtspunten op de werkvloer. Hoe spendeer je hier voldoende aandacht aan?
Zorg voor voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen
Veiligheid is een gedeelde verantwoordelijkheid. Voorzie daarom je medewerkers van de nodige persoonlijke beschermingsmiddelen zoals veiligheidsbrillen, helmen, handschoenen, oordopjes of mondmaskers, zodat ze veilig aan de slag kunnen.
Een levensverzekering: wat is het?
Een levensverzekering is een veelzijdige verzekeringsvorm die in verschillende varianten kan voorkomen. Het is een overeenkomst waarbij de verzekeraar belooft een geldbedrag uit te keren in een van de volgende situaties:
Wat dekt een schoolverzekering?
Op een plek waar veel kinderen en jongeren samenkomen, zoals op school, zijn ongelukken haast onvermijdelijk. Ook de weg van en naar school brengt risico’s met zich mee. Gelukkig sluiten de meeste scholen een schoolverzekering af om deze risico’s te dekken.
Wat te doen met je staatsbon?
Op 4 september komt het ingelegde bedrag van de staatsbon, waarop meer dan een half miljoen Belgen vorig jaar intekenden, vrij. Maar met de dreigende daling van de spaarrentes, proberen banken nu nieuwe, veilige beleggingsopties aan te bieden. Welke mogelijkheden zijn er om je geld opnieuw veilig te beleggen?
1. Nieuwe staatsbon
Welke verzekeringen heb je nodig voor jouw kotstudent?
Veel studenten zijn nog op zoek naar een kot nu het volgende academiejaar nadert en er kotschaarste heerst. Wanneer je een kamer hebt gevonden, denken veel jongeren er niet aan om ook meteen de verzekering voor hun kot te regelen. Hoe zit dat precies?
Verzekering van een studentenkot
Voor een studentenkot gelden dezelfde regels als voor een huurwoning: zowel de eigenaar als de huurder moeten zorgen voor een brandverzekering, om schade aan de woning te dekken.
Verzekeringen voor een zorgeloze zomer
De zomer is een heerlijke tijd voor reizen, gezellige avonden buitenshuis en barbecueën met vrienden. Helaas kunnen inbraken, barbecue ongelukken of stormschade de pret soms bederven. Met de volgende verzekeringen komt u zorgeloos de zomer door.
Veilig barbecueën doe je zo
Zomer! Zon, lange dagen en… barbecueën!
Op heerlijke zomerse dagen worden de barbecues afgestoft en aangestoken. Helaas gaat het soms ook weleens mis: er ontstaat brand of mensen lopen brandwonden op. Enkele tips om het veilig te houden:
Laat de BBQ buiten
Gebruik je BBQ altijd buiten, ook als het regent. Binnen barbecueën is levensgevaarlijk door de hoge concentratie koolmonoxide in de rook, die giftig is en kan leiden tot ernstige ziekte of zelfs de dood.
Hoe voorkom je diefstal tijdens je vakantie?
Je vakantie kan snel veranderen in een nachtmerrie wanneer je het slachtoffer wordt van diefstal of je documenten verliest. Hier zijn enkele tips om dit te voorkomen:
Wat als je auto wordt gestolen?
Er zijn tegenwoordig verbeteringen in anti-diefstalsystemen. Gelukkig maar! Veel voertuigen zijn nu uitgerust met volg- en terugvindprogramma’s.
Dankzij deze ontwikkelingen worden gestolen auto’s en motoren vaak binnen een dag teruggevonden. Hierdoor richten dieven zich nu steeds vaker op oudere modellen zonder moderne beveiliging.
Tips om veilig te reizen met een mobilhome
De wetgeving
Voor vertrek is het essentieel om je te informeren over de recente regelgeving rond de maximale toegestane massa van mobilhomes in de landen waar je doorheen reist. Je hebt ook meestal een rijbewijs B nodig voor mobilhomes die minder dan 3,5 ton wegen. Bij controle riskeer je een flinke boete en moet het overtollige gewicht direct uitgeladen worden. Deze regels kunnen per land verschillen. Controleer dus zeker op voorhand!