Een huurauto geeft je vrijheid op vakantie: je gaat en staat waar je wilt en je kunt op eigen tempo de streek verkennen. Maar soms loopt het verhaal van de huurauto met een sisser af. Hier zijn tips om dat te voorkomen.
Huurauto boeken
Het is vaak handig om je huurauto op voorhand online te boeken. Want dan heb je meer keuze (past al je bagage erin?) en meer tijd om rustig, in je eigen taal, alle voorwaarden na te lezen. Als je prijzen vergelijkt, let dan goed op wat je krijgt voor je geld:
-
is het afhaalpunt vlakbij of moet je eerst nog een taxi betalen?
-
mag je een onbeperkt aantal kilometers rijden?
-
moet je meer betalen als je de grens van een land of staat oversteekt?
-
moet je bijbetalen als je de auto op een andere plek inlevert?
-
betaal je extra voor een tweede chauffeur?
-
heb je een creditcard met reliëfcode nodig of volstaat een modernere versie?
Raar maar waar, af en toe aanvaardt een verhuurbedrijf de modernere – en meer veilige – kaart zonder reliëfcode niet, of alleen op voorwaarde dat je een meerprijs betaalt. Het staat in de kleine lettertjes!
Je weet best ook op voorhand of er een minimumleeftijd is om de huurwagen te mogen besturen. Boek de auto ook altijd op naam en met de kredietkaart van de persoon die ermee zal rijden.
Huurauto verzekeren
In de huurprijs voor je auto zit normaal gezien een BA-verzekering inbegrepen voor als je letsels of schade zou veroorzaken aan iemand anders. Check dit goed op voorhand. Sowieso moet je bij een ongeval in fout wel altijd zelf de vrijstelling betalen.
Denk ook op voorhand na of je nog een bijkomende omniumverzekering wilt. Die betaalt de schade aan je huurauto wanneer niemand anders er aansprakelijk voor is. Je passagiers kan je beschermen via een extra verzekering en voor jezelf als bestuurder bestaat de bestuurdersververzekering.
Als je weet dat dit allemaal goed geregeld is, ben je ter plekke veel minder geneigd om je nog extra verzekeringen te laten aanpraten door het verhuurbedrijf.
Huurauto afhalen
Op het moment dat je de wagen ophaalt, moet de persoon die ermee gaat rijden zijn kredietkaart, (internationaal) rijbewijs en identiteitskaart laten zien. Er wordt dan op je kredietkaart een bedrag geblokkeerd als waarborg. Dat betekent wel dat je kaart sneller aan de bestedingslimiet zit. Laat die eventueel op voorhand optrekken zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Eis dat je de huurauto eerst te zien krijgt voor je iets ondertekent. Deze zaken moet je zeker checken:
-
De grootte van de auto. De wagen moet minstens even groot zijn als de auto die je geboekt had. Is hij groter, dan hoef je geen meerprijs te betalen.
-
De staat van de auto. Neem foto’s van blutsen en krasjes.
-
De autopapieren.
-
Contactgegevens bij pech of schade.
-
Reserveband
-
EHBO-kit.
Huurauto inleveren
Je huurauto inleveren doe je wat ons betreft best met een volle tank, dan riskeer je het minst discussie. Je kiest dan ook zelf bij welk tankstation je tankt. Houd je betaalbewijs bij en fotografeer de brandstofmeter en kilometerstand.
Neem ook altijd foto’s van de auto zelf, zelfs als het personeel er lacherig over doet en zéker als er niemand van het verhuurbedrijf meer is om samen met jou de auto te controleren op schade. Als er nadien onterecht een bedrag van je kredietkaart gaat, heb je toch iets van bewijs in handen.
Bron: Allianz